Goede doelen van alle landen van de Euroloterij

De belangrijkste reden voor lotto spelers in Nederland is de goede doelen ondersteuning. Maar hoe zit dat met Europese loterijen. Welke goede doelen worden door de landen ondersteund bij de Euroloterij? Dit lees je in dit artikel per land aangegeven.

Noorwegen
De Noorse nationale loterij, Norsk Tipping, doneert alle winsten van hun Eurojackpot aan een goed doel. De lijst met donaties van Norsk Tipping is extreem lang en omvat financiering voor sociale, culturele, humanitaire en sportprojecten. Daarnaast ontvangen scholen, gemeenten en lokale gemeenschappen financiële steun via sponsorpartners. Een bepaald percentage van de donatie van Norsk Tipping gaat naar de bestrijding van gokverslaving.

Polen
Een percentage van het geld dat wordt uitgegeven aan loten via de Poolse nationale loterij door een zogenaamde Totalizator Sportowy, wordt aan goede doelen gegeven. Het doel is om sport en cultuur in het land financieel te ondersteunen. Sinds 1995 is meer dan 10,5 miljard zł gedoneerd aan het Fonds voor de ontwikkeling van fysieke cultuur en meer dan 1,8 miljard zł is gedoneerd aan het Fonds voor de bevordering van cultuur. Meer dan 165 miljoen zł is ook gedoneerd aan het Fonds voor Gokkers. De Totalizator Sportowy Charity Foundation maakt ook 4% van hun donaties over aan het Civil Society Development Fund.

Slowakije
TIPOS betaalt een belasting aan de Slowaakse nationale loterij voor het gebruik van de openbare vergunning. Na betaling van deze vergoeding wordt het geld besteed aan de financiering van culturele en educatieve projecten via de federale begroting. Andere projecten die met dit geld worden gefinancierd, zijn onder meer volksgezondheid, sport, kunst en milieubescherming. Tussen 1993 en 2016 heeft de verkoop van loten in Slowakije meer dan 458,6 miljoen dollar bijgedragen aan deze doelen.

Slovenië
De Sloveense Loterij steunt vele goede doelen. Een van de belangrijkste supporters is de Stichting Financiering van Gehandicapten en Humanitaire Organisaties (FIHO), die 40% van de aandelen van de loterij bezit. Met de financiering van FIHO worden veel verschillende goede doelen ondersteund, waaronder organisaties voor sport- en kunstfinanciering. De verkoop van Eurojackpot-tickets is de grootste bron van inkomsten van de loterij en helpt ook bij het financieren van FSO, dat sportfinanciering ondersteunt.

Spanje
De Spaanse nationale organisatie van blinden, ONCE, beheert de Eurojackpot-loterij. In 1938 werd het opgericht om blinden en slechtzienden te helpen; eind jaren dertig werkte het ook om gehandicapten in het algemeen op te leiden en in dienst te nemen. Sindsdien hebben meer dan 85.000 mensen met een handicap werk gevonden via ONCE. Daarnaast zijn meer dan 100.000 mensen opgeleid door ONCE en hebben ze meegewerkt aan meer dan 35.000 projecten.

De nationale loterij van Kroatië, Hrvatska Lutrija, heeft een geschiedenis van het doen van grote donaties aan vele verschillende doelen per jaar. Veel van deze oorzaken hebben te maken met het schoolsysteem en het ondersteunen van kinderen in nood. Daarnaast worden er donaties gedaan wanneer het land een ernstige crisis doormaakt. Zo werd er $ 100.000 gedoneerd aan het Rode Kruis na ernstige overstromingen in Slavonië in 2014. Daarnaast werd $ 200.000 gedoneerd aan hulpprojecten nadat het land in 2003 door een aardbeving werd getroffen.

Tsjechië dankt zijn naam aan de Slavische stam die daar woont.
Sazka, de nationale loterijexploitant van de Tsjechische Republiek, gebruikt de opbrengst van de federale loterijbelasting van het land om zijn doelen te bereiken. Deze omvatten het ondersteunen van jeugdsporten in verarmde gemeenschappen, het bevorderen van de ontwikkeling van Tsjechische Olympische teams en het helpen financieren van het Dvorak Prague Festival. Sazka ontving ook financiële hulp van Euromillions-verkopen ter ondersteuning van de ontwikkeling van de Tsjechische cultuur tijdens het orgelvervangingsproject van de Sint-Vituskathedraal in 2015.

Denemarken
Danske Spil, de nationale Deense loterijexploitant, doneert geld van de kaartverkoop aan verschillende goede doelen. Deze omvatten de Sports Confederation of Denmark, Team Denmark en verschillende gemeenschapsgroepen zoals klimclubs en scouts. Bovendien gaan loterijwinsten naar het ondersteunen van andere culturele groepen. Deze omvatten het ministerie van Cultuur, het ministerie van Onderwijs, het ministerie van Milieu, het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie. Door een wetswijziging in 2014 kan geld worden gedoneerd aan deze ministeries.

Estland
Het federale hulpbudget van Estland ontvangt 32% van alle verkoopbelasting op loten. Bovendien wordt 18% van elk verkocht Eurojackpot-lot naar dit budget overgemaakt. Het geld wordt vervolgens gebruikt om gezinnen, ouderen, gehandicapten, sociale voorzieningen en medicijnen te ondersteunen. Een ander deel van de belasting – 18% – wordt verdeeld over onderzoek en onderwijs. 4% van het geld gaat naar culturele initiatieven, terwijl 10% verschillende sportprojecten ondersteunt en 22% de ontwikkeling van het Estse Olympische team ondersteunt.

Finland
Het Finse loterijverkoopbedrijf Veikkaus schenkt 27% van zijn winst aan goede doelen. In 2014 verkocht het bedrijf voor € 500 miljoen aan tickets, wat resulteerde in meer dan $ 500 miljoen aan inkomsten voor het land. 44% van dat geld ging naar kunst, 27% ging naar ontwikkelingsprojecten voor jongeren, 19% ging naar wetenschap en 10% ging naar kunst en andere goede doelen.

Duitsland
In 2014 had Noordrijn-Westfalen, de meest bevolkte deelstaat van Duitsland, het hoogste door de staat gerunde loterijbedrijf van Duitsland. Dit bedrijf heette WestLotto en haalde in één jaar tijd meer dan €95 miljoen op. Er zijn ook 16 andere door de staat gerunde loterijbedrijven in heel Duitsland. Het subsidiegeld is verdeeld over veel verschillende categorieën, waaronder cultuur, sport, natuur en goede doelen. De grootste ontvangers in 2014 waren de werkgroep van toonaangevende verenigingen voor onafhankelijke welzijnszorg in Noordrijn-Westfalen en Landessportbund, een liefdadigheidsinstelling.

Hongarije
Szerencsejatek, de nationale loterijoperator van het land, heeft een lange traditie in het uitvoeren van vrijwilligersprogramma’s voor goede doelen. Dit begon met het Hongaarse Nationale Filmfonds en lopende dierenasielen, milieuprojecten en kinderhulpgroepen. Maar ze hebben ook instellingen opgeknapt of geholpen met het doneren van kleding. Alleen al in een jaar tijd schonk Szerencsejatek meer dan een miljard Hongaarse forint aan organisaties via belastingopbrengsten en directe donaties. Bovendien schonken ze nog eens een miljard forint aan het Nationaal Cultuurfonds.

IJsland
De IJslandse Olympische en Sportverenigingen runnen de IJslandse loterij. Hun winst gaat naar de financiering van verschillende jeugd- en sportinitiatieven in het land. De Disability Association of Iceland en de Youth Association verdelen ook geld uit de kaartverkoop.

Italië
Sisal heeft een groot belang bij het bevorderen van academisch en wetenschappelijk onderzoek. Als bedenker van de Italiaanse nationale loterij heeft hij veel geldinzamelingsacties georganiseerd ter ondersteuning van onderwijs, kunst, cultuur en sport. Een van de belangrijkste oorzaken van Sisal is het Italiaanse Rode Kruis; hij coördineerde een speciale geldinzamelingsactie nadat Amatrice in augustus 2016 door een aardbeving werd getroffen. Bovendien kunnen mensen die loten voor de loterij kopen, elk jaar een maand lang doneren aan kankeronderzoek.

Letland
Dankzij Eurojackpot-spelers in het land ontvingen veel liefdadigheidsinstellingen in 2015 geld. Een van de meest opvallende was de focus van de Letse Loterij op kinderen. Deze omvatten The Letse Orphan Foundation, Deaf Support Fund, Blind Association en Children’s Fund. In 2016 ontvingen de Riga Basketball Academy, Laimina Association en Martin Foundation allemaal financiering om het leven van kinderen in Letland te verbeteren.

Litouwen
Perlas verleent financiële steun aan een groot aantal landelijke organisaties. Deze organisaties variëren van sportclubs tot het Litouws Olympisch Comité. Perlas helpt ook bij het financieren van de beste atleten van het land door geld te verstrekken aan de basketbal-, handbal- en sportclubs.

Zweden
De Zweedse nationale loterij Svenska Spel ontvangt het eventuele overschot van haar activiteiten om naar eigen goeddunken te gebruiken. Deze opbrengst wordt vervolgens naar de Zweedse staatskas gestuurd. De operator verzorgt ook de kaartverkoop voor spellen zoals Eurojackpot en Lotto. Al het geld dat overblijft, wordt vervolgens verdeeld om Zweedse sportorganisaties te financieren, waaronder de Zweedse voetbalbond en de Zweedse handbalbond. Elk jaar wordt SEK 52 miljoen verdeeld over amateursporten in Zweden.

Scroll naar boven